Analize Ginecologice Anuale

     De-a lungul vieții, o femeie trece, în mod inevitabil, prin numeroase schimbări fizice, hormonale și emoționale. Modul în care organismul său reacționează la aceste schimbări este unic și diferă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, este indicat să îți faci periodic un set de analize, pentru a putea preveni patologii complexe sau anumite neplăceri create de potențialele afecțiuni.

În acest articol vei găsi informații utile despre câteva dintre analizele, pe care specialiștii le recomandă pe parcursul unui an.

Testul Babeș-Papanicolau

Probabil printre cele mai cunoscute analize ginecologice anuale, prin intermediul acesteia vei putea depista prezența anumitor modificări celulare, care într-un final pot duce la cancerul de col uterin. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, dacă rezultatul analizei nu a ieșit așa cum te-ai fi așteptat. Nu înseamnă neapărat că ai acest tip de cancer. 

În mod normal, testul Papanicolau se efectuează anual, recoltarea probelor putând fi făcută atât de către medic, cât și de asistentă. Deși este posibil să existe o senzație neplăcută, metoda prin care se recoltează probele este una non-invazivă și deloc dureroasă.

De asemenea, dacă ești deja hotărâtă să faci o astfel de analiză, este bine de știut că, pentru ca rezultatul să fie concludent, trebuie să ai în vedere câteva aspecte, precum:

  • să eviți contactului sexual cu cel puțin 48 de ore înainte
  • să îți faci programarea între menstruații (între zilele 10-14 ale ciclului menstrual)
  • să eviți irigațiile vaginale
  • să nu folosești înainte tampoane intravaginale, spermicide, ovule, creme vaginale

Analiza Transvaginală

Făcând parte din lista de analize ginecologice anuale, analiza transvaginală este de fapt, o ecografie, fiind recomandată și în cazul în care ești însărcinată, pentru a monitoriza dezvoltarea embrionară, evaluarea placentei, evaluarea riscului de pierdere a sarcinii. Dacă nu ești însărcinată, în urma acestui test, vei putea afla despre eventualele chisturi ovariene, prezența polipilor intrauterini sau despre posibilele afecțiuni ale trompelor uterine. 

În timpul acestei analize, medicul îți va introduce, în canalul vaginal o cameră micuță, numită transductor, cu ajutorul căreia va putea vedea anumite organe din pelvis, precum uterul, ovarele și colul uterin. Deși această procedură poate părea dureroasă, vă asigurăm că nu veți simți nimic altceva în afară de un mic disconfort.

Întreaga investigație ginecologică durează maxim jumătate de oră și este indicat ca înainte de aceasta să te pregătești corespunzător purtând o ținută din două piese și venind cu rezultatele analizelor efectuate în trecut. De asemenea, vei fi rugată să îți golești vezica urinară și să informezi medicul cu privire la eventualele alergii.  

Deși specialiștii recomandă testarea anuală, apariția oricărui lucru îngrijorător, necesită o vizită la medic, în cel mai scurt timp!

Analiza secreției vaginale

Analiza secreției vaginale face parte din categoria examenelor microbiologice și este recomandată în cazul în care observi o secreție vaginală diferită. În cele mai multe cazuri, o secreție vaginală anormală este urât mirositoare, cu o culoare galben-verzuie și care este mai abundentă. În plus, secreția poate fi însoțită de mâncărime și usturime, caz în care este recomandată și analiza biologică.

Recoltarea se face cu ajutorul unui instrument steril, numit speculum. Dimensiunea acestuia depinde de mai multe aspecte. Astfel, dacă ai avut una sau mai multe sarcini până acum, este probabil ca instrumentul să fie puțin mai mare. Secreția recoltată este pusă pe două lamele și trimisă spre examinare. 

Test HPV

HPV-ul este un tip de virus, care se transmite pe cale sexuală, afectând 7 din 10 persoane. Tocmai din cauza faptului că de cele mai multe ori prezența acestui virus, nu determină apariția unor simptome evidente, este indicat a fi inclus în lista de analize ginecologice anuale. Complicațiile acestuia pot duce la cancerul de col uterin. 

La fel ca și la testul Papanicolau, în timpul procedurii de testare, se recoltează probe din celulele cervicale, care vor fi duse în laborator și examinate. Mai mult decât atât, această probă de celule se poate efectua în același timp pentru ambele teste (HPV și Papanicolau).

Te invităm în clinica GynMed Craiova pentru a putea efectua toate aceste analize! O echipă profesionistă și dedicată îți va sta la dispoziție cu toate informațiile de care ai putea avea nevoie. Nu ezita să ne contactezi sau să vizitezi site-ul nostru!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Informare

In clinica noastra se respecta toate masurile impuse de autoritati ca urmare a prevenirii si raspandirii virusului SARS-COV2 (Covid19).
Ca urmare, toti pacientii ce urmeaza a fi suspusi unor interventii vor fi testati in clinica noastra si internati numai dupa rezultatul NEGATIV al testului.