Nașterea prin cezariană

     Cezariana este o intervenție chirurgicală, prin intermediul căreia copilul sau fătul este scos din uterul mamei. Cel mai adesea, incizia este realizată orizontal, la nivelul uterului și abdomenului, dar există cazuri când poate fi făcută și pe vertical.

Este indicat, ca pe parcursul sarcinii, să te gândești ce metodă preferi, nașterea pe cale naturală sau nașterea prin cezariană. Cea din urmă poate fi programată din timp, dacă totul decurge conform planului. Pe de altă parte, în cazul în care ai ales nașterea pe cale naturală, așteaptă-te ca planurile tale să se schimbe radical, odată cu evoluția sarcinii și a travaliului. 

Anestezia

Înainte de operație, vei discuta cu medicul anestezist despre istoricul tău medical, cât și despre modul cum a evoluat sarcina. În urma acestei discuții, veți alege, de comun acord, tipul de anestezie care vă va fi administrată. Epidurala (anestezia spinală) este cea mai folosită în cazul acestei operații.

Epidurala este un tip de anestezie locală, ce presupune injectarea anestezicului în regiunea lombară, în zona nervilor spinali. Astfel, partea de jos a corpului tău va fi amorțită, însă vei fi conștientă pe tot parcursul procedurii.

Ce presupune nașterea prin cezariană?

În condiții ideale, operația de cezariană nu este deloc una complicată. Deși operația în sine durează aproximativ 60 de minute, fătul va fi scos în primele 10 minute și înmânat medicului neonatolog, pentru monitorizarea funcțiilor vitale și adaptarea la mediul extrauterin. Apoi, copilul va fi pus la pieptul mamei, iar procedura va continua cu sutura inciziilor, concentrându-se pe oprirea sângerării, dar și pe a asigura o estetică plăcută.

Cazuri în care este efectuată operația de cezariană

Operația de cezariană poate reprezenta alegerea mamei, dar există și cazuri de urgență în care, în ciuda faptului că pacienta își dorește să nască pe cale vaginală, acest lucru nu este posibil. Pentru a fi evitate eventualele complicații și pentru ca atât mama, cât și copilul să fie în siguranță, medicul impune nașterea prin cezariană. Se poate recomanda această intervenție în mai multe cazuri, precum:

Travaliul problematic

Neinstalarea travaliului, în ciuda contracțiilor foarte puternice, este o situație întâlnită frecvent. Astfel, contracțiile lungi și dificile, extenuante atât pentru mamă, cât și pentru făt, vor necesita o naștere prin cezariană. 

Mama are o problemă de sănătate

Cezariana poate fi recomandată în cazul în care ai o problemă serioasă de sănătate. Un exemplu elocvent este reprezentat de miopie severă, afecțiuni cardiovasculare sau cerebrale. De asemenea, această procedură este impusă și în cazurile în care gravida a mai suferit o operație de cezariană sau are bazinul strâmt, iar în timpul nașterii vaginale, fătul este predispus la a suferi traumatisme. 

Probleme de sănătate ale fătului

În situația în care mama este perfect sănătoasă, însă fătul prezintă anomalii congenitale (Sindromul Down, defecte la nivelul buzei sau nasului), va fi necesară această operație, pentru ca nou-născutul să fie în siguranță. Chiar și în situația în care copilul urmează să se nască prematur, nașterea prin cezariană reprezintă cea mai corectă alegere.

Recuperarea

În mod evident, recuperarea după operația de cezariană, se va face într-un ritm mai lent, față de nașterea naturală. Cu toate acestea, nu este cazul să te sperii. Dacă totul va decurge normal, în maxim 4 zile după intervenție, vei putea pleca acasă. 

Dacă ai optat pentru rahianestezie, este bine de știut ca aproximativ 4-6 ore după operație, îți vei simți partea de jos a corpului amorțită. În primele ore după operație, vei avea parte de ajutorul unei asistente sau moașe. Procesul de recuperare va fi mai rapid în următoarele zile, însă trebuie să acorzi o atenție deosebită în ceea ce privește alimentația.  

Pachet de naștere prin cezariană

Prin urmare, având în vedere aspectele menționate anterior, alegerea uneia dintre metodele amintite, nu ține neapărat de dorințele pacientei, cât și de siguranța acesteia și a fătului. Maternitatea GynMed ți-a pregătit un pachet special de naștere prin cezariană care cuprinde monitorizarea pacientei de către o echipă profesionistă, formată dintr-un medic obstetrician, medic neonatolog, moașă, precum și consiliere postnatală.

 

Pentru mai multe detalii, recomandări și sfaturi, te invităm să iei legătura cu personalul Maternității GynMed. Te asigurăm că vei beneficia de cele mai bune servicii, precum și de o echipă profesionistă și dedicată.

Share articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mai multe articole

Nașterea cu Entonox (gaz ilariant)

Cu certitudine că, a da naștere unui copil este unul dintre cele mai frumoase lucruri, de care o femeie este capabilă. Suntem siguri că nașterea te va împlini și îți va schimba viața radical, dar și modul în care vezi anumite situații.Toate cele menționate anterior, într-adevăr, aduc multă fericire și împlinire, dar la pachet cu acestea, vin și durerile pe care trebuie să le suporți în timpul nașterii propriu-zise.

Citeste >>>

Analize Ginecologice Anuale

De-a lungul vieții, o femeie trece, în mod inevitabil, prin numeroase schimbări fizice, hormonale și emoționale. Modul în care organismul său reacționează la aceste schimbări este unic și diferă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, este indicat să îți faci periodic un set de analize, pentru a putea preveni patologii complexe sau anumite neplăceri create de potențialele afecțiuni.

Citeste >>>

Avantajele nașterii în Maternitatea Gyn Med

Părinții dar mai ales viitoarele mămici își fac griji încă din primele luni sarcină, pentru momentul în care vor da naștere. Plănuiesc totul în cel mai mic detaliu, se informează, citesc numeroase articole, ba chiar se duc la cursuri de specialitate, eventual împreună cu soții lor. Așadar, această perioadă este una foarte solicitantă nu doar din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional.

Citeste >>>

Informare

In clinica noastra se respecta toate masurile impuse de autoritati ca urmare a prevenirii si raspandirii virusului SARS-COV2 (Covid19).
Ca urmare, toti pacientii ce urmeaza a fi suspusi unor interventii vor fi testati in clinica noastra si internati numai dupa rezultatul NEGATIV al testului.