Simptome în sarcină

Multe dintre femei visează, încă din perioada adolescenței, că vor avea o familie frumoasă și armonioasă, completată de un copil, Însă, perioada în care ești însărcinată, vine la pachet cu numeroase responsabilități și noi experiențe, pentru care trebuie să fii pregătită. 

Printre acestea se numără și simptomele pe care le-ai putea manifesta. Deși organismul fiecărei femei reacționează diferit în perioada sarcinii, sunt câteva simptome comune, printre care se numără greața, nevoia de a urina mai des, dar și starea de oboseală succesivă. 

Ești însărcinată?

Chiar dacă singurele modalități prin care poți afla cu exactitate dacă ești sau nu însărcinată, sunt testele de sarcină și ecografiile, există și simptome spre care ar trebui să îți îndrepți atenția, dacă suspectezi o eventuală sarcină. Printre acestea se numără și:

  • absența menstruației (amenoreea)
  • urinări frecvente
  • sâni sensibili și măriți 
  • oboseala

În primul rând, este binecunoscut faptul că absența menstruației sau întârzierea acesteia, de obicei, reprezintă un simptom în sarcină. Acest lucru se întâmplă deoarece ovulul care ar fi trebuit să fie eliminat în timpul menstruației, a fost fecundat de spermatozoid. 

Mai mult decât atât, un alt simptom des întâlnit în sarcină este reprezentat de urinările frecvente, care sunt urmare a modificărilor hormonale. Aceste modificări determină sângele să circule într-un ritm mai alert, la nivelul rinichilor, iar vezica urinară să se umple mai des.

Simptome în sarcină - primul trimestru

În primul trimestru de sarcină vei experimenta noi trăiri și senzații, de aceea este bine să te obișnuiești să fii foarte atentă la ceea ce organismul îți transmite. Este recomandat ca în această perioadă să îți găsești un medic specialist de încredere, care te va sfătui și te va ajuta cu toate analizele necesare. 

În afară de simptomele menționate anterior, cele mai frecvente simptome în sarcină, specifice acestei perioade, sunt stările de greață și vomă, care se vor manifesta cu precădere dimineața. Deoarece și simțul mirosului este puternic intensificat, aceste stări pot apărea ca urmare a mirosului de fum de țigară, a mâncărurilor gătite, precum și a anumitor parfumuri.

Unul dintre cele mai des întâlnite simptome, în primele luni, este oboseala accentuată. Astfel, te poți confrunta cu un nivel foarte scăzut de energie, fiindu-ți mult mai greu să te trezești dimineața. De asemenea, vei avea tendința ca seara să te culci mai devreme, iar odată ce ai pus capul pe pernă, să adormi instant. Oboseala va începe să scadă la sfârșitul primului trimestru, atunci când organismul deja a început să se adapteze la noul stil de viață, la modificările hormonale și emoționale. 

Simptome în sarcină - al doilea trimestru

Fii pregătită pentru noi schimbări! Deoarece fătul crește într-un ritm din ce în ce mai alert și  uterul se va mări semnificativ, astfel că pielea abdomenului se va întinde și vei avea senzații de mâncărime, urmate de posibile vergeturi. Cu scopul de a preveni prezența vergeturilor, este indicat să folosești zilnic un ulei sau un produs hidratant.

Prezența secreției vaginale este normală, fiind numită, în termeni medicali, leucoree. Aceasta are o culoare albicioasă, sau chiar transparentă, fără să aibă un miros specific. În cazul în care, concomitent cu această secreție, ai și mâncărimi sau un disconfort accentuat, este recomandat să consulți un medic specialist. 

Simptome în sarcină - al treilea trimestru

Pe măsură ce înaintezi în sarcină, copilul și deci și uterul, vor crește din ce în ce mai mult, fiind foarte probabil să apese pe organele interne. De aceea, vei simți un plus de durere în zona lombară și în partea de jos a abdomenului. Acest lucru este complet normal. Îți poți ruga medicul să îți recomande câteva exerciții fizice pentru diminuarea durerii. 

În ultimul trimestru de sarcină este indicat să te odihnești cât de mult posibil și să încerci să rămâi pozitivă. În scurt timp vei naște un bebeluș puternic și sănătos, pe care îl vei putea ține în brațe.

Maternitatea Gyn Med

Maternitatea GynMed este pregătită să te ajute pe parcursul celor 9 luni de sarcină, dar și în timpul nașterii. Aici vei întâlni o echipă profesionistă și dedicată, care îți va răspunde la toate nelămuririle, te va îndruma și sfătui. 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Informare

In clinica noastra se respecta toate masurile impuse de autoritati ca urmare a prevenirii si raspandirii virusului SARS-COV2 (Covid19).
Ca urmare, toti pacientii ce urmeaza a fi suspusi unor interventii vor fi testati in clinica noastra si internati numai dupa rezultatul NEGATIV al testului.