Urmărirea Sarcinii

Odată cu evoluția medicinei, și-au făcut apariția numeroase echipamente medicale, care te pot ajuta să îți urmărești sarcina îndeaproape. Cu toate că, fiecare sarcină are particularitățile sale, câteva lucruri sunt comune indiferent de cât de ușoară sau de complicată este sarcina pe care o ai.

Astfel, este esențial să deții câteva informații importante dacă ești însărcinată sau dacă plănuiești acest lucru. În primul rând, există un set de analize obligatorii, însoțite de investigații amănunțite și ecografii, pe care trebuie să le faci de-a lungul acestei perioade. În al doilea rând, urmărirea sarcinii se face, periodic, de către un medic specialist. Etapele sarcinii sunt reprezentate de trei trimestre, împărțite la rândul lor în săptămâni, în medie o sarcină, având 9 luni, adică echivalentul a 40 de săptămâni. 

În articolul de astăzi, vei găsi informații generale, referitoare la etapele sarcinii și cele trei trimestre ale acesteia. 

Trimestrul 1 de sarcină

Trimestrul 1 de sarcină include săptămânile 1, până la săptămâna 12. Debutează cu momentul în care spermatozoidul fertilizează ovulul. În acest prim trimestru, fătul va crește rapid, dar nu va ajunge la o greutate mai mare de 30 de grame. 

De asemenea, sistemul nervos începe să se dezvolte, precum și ochii, care vor rămâne închiși pe parcursul următoarelor 3 luni și jumătate. În plus, la sfârșitul celor 12 săptămâni, se poate determina sexul copilului.

Trimestrul 2 de sarcină

Trimestrul al 2-lea de sarcină este considerat cel mai lung, fiind reprezentat de săptămânile 12-28. Copilul începe să se miște și te poate auzi, având chiar și perioade relativ regulate de somn. În această perioadă uterul are parte de schimbări majore, mărindu-se semnificativ. Din această cauză, este normal ca mama să prezinte unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • umflarea feței și a gleznelor
  • durere crescută de spate și picioare
  • vergeturi pe abdomen
  • mâncărime (rezultatul modificărilor hormonale)

Trimestrul 3 de sarcină

Trimestrul al 3-lea de sarcină cuprinde săptămâna 28, până la nașterea copilului. Acesta este ultimul și cel mai important dintre toate, copilul crescând într-un mod alert, astfel existând posibilitatea ca uterul (în expansiune) să preseze organele interne ale mamei. Acest lucru va declanșa dureri suplimentare, dar și nevoia de a urina mai des. Începând cu săptămâna 37, așteaptă-te ca travaliul să se instaleze în orice moment. 

Dacă la începutul acestui trimestru (săptămâna 28), copilul are o lungime de 40 de cm și o greutate de 1100 grame, până în săptămâna 40, poate ajunge la o lungime de 48-56 cm și o greutate de 2200-4000 grame. Urmărirea sarcinii se va face cu ajutorul mai multor analize, precum testul streptococului din grupa B, testul fetal non stres, dar și profilul biofizic.

Maternitatea Gyn Med

Maternitatea GynMed îți este alături, urmărind etapele sarcinii tale, dar și imediat după naștere. Cu o echipă dedicată și profesionistă, susținută de aparatura de ultimă generație, îți putem oferi servicii de cea mai bună calitate.  

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Informare

In clinica noastra se respecta toate masurile impuse de autoritati ca urmare a prevenirii si raspandirii virusului SARS-COV2 (Covid19).
Ca urmare, toti pacientii ce urmeaza a fi suspusi unor interventii vor fi testati in clinica noastra si internati numai dupa rezultatul NEGATIV al testului.